torsdag 4 april 2013

"'Hen' betyder faktiskt 'höna'."

Twittraren @ettpunktnoll gjorde denna lilla bild om hur man använder ordet hen. Hatten av för honom, för den är skitbra.


2 kommentarer :

 1. Problemet med "hen" är att det inte är tillräckligt könsneutralt. Det ligger för nära "henne", och "hen är" låter precis som "henne" om man inte överartikulerar. Jag har så länge jag kan minnas tyckt att det borde finnas ett könsneutralt pronomen, men hade jag blivit inbjuden till mötet så hade jag föreslagit någonting annat än "hen". Hin, hum, ahem, vad som helst, men vem var det som bestämde att det skulle vara just hen? Var det omröstning? Jag gillar principen, men tycker en bättre stavelse kunde ha valts för optimal könsneutralitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med "människan" är det inte är tillräckligt könsneutralt. Det ligger för nära "män", och "människan är" låter precis som "män".

   Och jag håller med, hin (håle) hade varit mycket bättre, eller hum (didum), eller ahem (harkel). Mycket bättre än "hen", som inte redan användes i ett annat sammanhang och som råkar likna "han" och "hon".

   Jag undrar också vem som bestämde att det skulle vara just "hen"! När var den omröstningen? Jag undrar även när omröstningarna för orden "älg" (låter så töntigt i munnen), "plugga" (för likt uggla) och "fick" ("fick" betyder faktiskt "knulla" på tyska) var.

   Radera