måndag 23 juni 2014

25 tips på hur du kan vara mer feministisk i vardagen som man.


Istället för att som man envisas med att säga ”men JAG gör inte si och så, sluta säg att män gör så” så kan du säga ”det du berättar om är hemskt, och vi måste stoppa det”. Här är 25 tips på hur du som man kan vara feministisk i vardagen och stoppa det hemska som ickemän vittnar om.

1. Inse att det finns ett patriarkat och att det i praktiken innebär att du slipper skit för att du är man. Du är med andra ord privilegierad i egenskap av man (däremot kanske du blir diskriminerad av andra skäl, men inte för att du är just MAN).

2. SÄG IFRÅN! När en killpolare droppar en sexistisk/sexualiserande kommentar, säg ifrån omedelbart. Skratta inte åt sådana skämt. Säg att det inte är roligt. Det är att visa vardaglig civilkurage.3. Säg ifrån även på nätet. Nej, det är inte ”bara internet lol”.

4. Var inte feminist för att få ligga och bli poppis eller något sådant larvigt. Pls stahp. Det är vår kamp, inte din chans att glänsa.

5. Sluta säg ”inte alla män”. Det handlar inte om just ~*dig*~.6. Sluta säg ”ni tjejer måste sluta klaga, i andra länder [insert länder som för en egen feministisk kamp] är det faktiskt mycket värre!!!1111”. Vi slutar klaga när vi har ett jämställt samhälle.

7. När du har sex med någon annan: använd din sociala kompetens. Ler personen mycket och verkar vara fysisk och tillmötesgående? Sannolikheten att hen gillar situationen är stor. Men om hen flackar med blicken, inte ger särskilt mycket gensvar eller t.o.m. ligger där som en s.k. död fisk, så är sannolikheten stor att du håller på och våldtar hen. Fråga hen ”hur är det? Du verkar inte tycka om det här” eller något liknande. Var förstående och skuldbelägg inte. Känner du dig osäker på ifall samtycke finns: fråga efter det. Känns det jobbigt att inhämta samtycke: ha inte sex. Alls.

8. Om du nu ska testa på det här med BDSM med någon som uttryckt intresse för det vid något tidigare tillfälle: prata med personen om det. Vill hen ha BDSM-sex med dig? Vad ska ni i så fall ha för safewords? Och så vidare.

9. Rent allmänt så är det en bra idé att inhämta samtycke om du vill testa något nytt i sängen. Jättebra idé faktiskt. Gör det.10. Sluta med dude-broande, typ ”broes before hoes” och liknande trams. Sluta ryggdunka andra män och påpeka hur bra ni är i jämförelse med ickemän.

11. Närma dig ickemän med respekt, genom att behandla ickemän som, tja, människor. För vi är människor.12. Får du nobben av en ickeman på t.ex. krogen (”får jag bjuda dig på en drink?” ”nej tack, det är bra”), var artig och respektfull, säg typ ”ok, då får jag önska dig en trevlig kväll” och lämna sedan hen ifred. Det uppskattas högt.13. Närma dig inte ensamma ickemän sena kvällar på stan. Vi är skiträdda som det är.

14. Be inte om privatlektioner från feminister. Om du nu är uppriktigt intresserad av feministisk teori, så finns det tonvis med bloggar och böcker att hugga i. Bloggarna är mycket lättlästa och ofta roliga, så säg inte att det är svårt. Det är bara svårt om en inte vill.

15. Hota aldrig med våld på skämt. Hotet om våld är inget skämt, det är högst verkligt.

16. Tro på ickemän när vi berättar om saker som är sexistiska och när vi delar med oss av historier om patriarkalt förtryck.

17. Ta på dig dina kritiska glasögon när du är ute i offentligheten på olika sätt (inte bara det offentliga fysiska rummet, utan allt som inte är ditt hem). Tänk i synnerhet på könsfördelning och hur ickemän och män framställs. Börja reagera.

18. Ta ansvar för var din sperma hamnar. Hamnar din sperma frivilligt i en fitta så får du även vara beredd på att ta konsekvenserna, typ en graviditet och föräldraskap. Vill du verkligen inte ha barn, använd kondom eller ha inte barnalstrande sex. Livmoderbärare är inte ute efter att lura dig på din sperma.

19. Har du barn, ta ditt ansvar. Ta ut halva föräldraledigheten. Vabba 50/50. Prata med dina barn om känslor. Barn pratar nämligen hellre med ingen alls än med sina pappor.20. Om du upplever att din partner tjatar på dig så kanske det är du som snarare latar dig. Börja lyssna.

21. Inse att "the friend-zone" inte existerar.22. Påpeka inte ickemäns utseenden, även om det är positivt menat. Säg även inte heller åt ickemän vad vi ska göra eller se ut för att göra män glada (why).

23. Sluta nedvärdera typiskt feminina egenskaper, och sluta hylla alfahannen.

24. Börja lyssna på musiker som inte är män, se på filmer med icke-manliga huvudkaraktärer, läsa böcker skrivna av icke-män etc.

25. För fler tips: börja följ feminister på sociala medier. Där finns en aldrig sinande källa till kunskap och insikt om patriarkatet.


Lycka till!