söndag 2 februari 2014

Bloggutmaning: En feministisk agenda – Hälso- och sjukvården.


Välkomna till fjärde ämnet i min bloggutmaning!

Denna vecka tänkte jag att vi skulle avhandla ett ämne som sällan är uppe i debattmolnet ur ett feministiskt perspektiv, nämligen hälso- och sjukvård.

Behandlas män och kvinnor lika inom hälso- och sjukvården? Om nej, hur behandlas de olika? Hur yttrar det sig för de som dessutom är rasifierade, trans* och icke-heterosexuella? Tas allas åkommor på lika stort allvar? Skriv fritt om detta ämne, så länge det handlar om hälso- och/eller sjukvård.

Deadline är söndagen den 9 februari kl 17:00. Då vill jag att ni har länkat era inlägg, antingen i detta kommentarsfält, eller genom att pinga mig på Twitter (@Fulskratt), och/eller taggat er tweet med #femagenda. Ni får självklart alltid diskutera under hashtagen, och kanske få ytterligare inspiration av varandra till era inlägg.

8 kommentarer :

 1. Jag vill redan nu i början av veckan slänga in mitt inlägg i debatten med en kort reflektion över bemötande inom vården, dels utefter kön men även annan tillhörighet som inte är "vit medelklassman". Vad leder det till för både vårdkvaliten och förtroendet för sjukvården?
  http://shimmerdimmer.blogg.se/2014/february/en-feministisk-agenda-halso-och-sjukvarden.html

  SvaraRadera
 2. Skrev om det i en insändare i UNT då jag blev mobbad p.g.a min homosexualitet när jag jobbade på ett äldreboende, och mina jämnåriga icke-vita kollegor blev rasistiskt påhoppade dagligen.

  SvaraRadera
 3. Här kommer mitt inlägg!

  http://majses.blogspot.se/2014/02/femagenda-om-preventivmedel.html

  SvaraRadera
 4. Mitt bidrag http://blixabloggar.se/den-tabubelagda-fittan-och-om-hur-fittskador-normaliseras/

  SvaraRadera
 5. Jag har försökt lägga upp ett tal jag hållit om feminism och vinster inom sjukvården osv, men har tekninkstrul. Hoppas det funkar att lägga upp senare idag, hoppas jag får vara med ändå trots missad deadline :)

  SvaraRadera
 6. Här är mitt bidrag.
  http://attlevaintebarafinnas.wordpress.com/2014/02/13/den-ofridfullafittan/

  SvaraRadera
 7. Nej.
  Jag jobbar inom hjärtforskning och är kontant motarbetad av mina kollegor då jag tycker att det är självklart att även kontrollera för kön. För kön är tydligen känsligt. Behöver jag nämna att det är männens hjärtan som är normen?

  Detta leder till att vi har ganska dålig koll på tjejers hjärtan i forskningsvärlden. Det är endast i specifika könskontrollerande studier som man kollar på skillnader.

  /janerik

  SvaraRadera
 8. Jag låg inne för operation och missade deadline. Men här är ändock mitt bidrag.

  http://www.tantlina.se/verklighetens-krassa-sanning/gula-bandet-kvinnosjukdomen-som-gud-glomde/trackback/

  SvaraRadera