tisdag 12 mars 2013

Älskade tonårsflickor.

Älskade tonårsflickor.

Det är med sorg i hjärtat jag läser om den 13-åriga flickan i Kumla som valde att ta livet av sig, som kanske t.o.m. hetsades att ta livet av sig, p.g.a. kränkande bilder på henne.

Att en ung person väljer att ta livet av sig till följd av nätmobbning är ovanligt i Sverige, som jag har förstått det så var hon det första fallet, och sorgligt nog kommer hon inte bli det sista. Det finns unga människor som valt att ta livet av sig till följd av nätkränkningar utomlands, och jag hoppas vi inte ser denna trend i Sverige.

Ni är unga och befinner er i en ofta brutal miljö, där tafsande och förolämpningar normaliserats. Där ni får höra att "killar tycker ju om er, det är därför de säger hora och tafsar er på brösten, ta det som en komplimang!", där ni får veta att ni ska tacka och ta emot. Och det är inte bättre på nätet. Det skär i hjärtat att veta att folk kan bete sig så illa mot varandra, inte visa mer kärlek.

Vuxenvärlden sviker er. Lärarna misstror er, ni vågar inte berätta för föräldrarna, polisen gör ingenting. Ni är helt utlämnade till mobbarna.

Eller, nej, det är ni inte.

Det finns ett nätverk i form av en Facebook-grupp som heter Vardagshjältar mot nätmobbning. Där kan ni anmäla kränkande bilder, grupper, sidor och videor på er och era vänner. Vi kommer till er undsättning. Vi sviker er inte.

Ni är inte ensamma.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar