torsdag 24 oktober 2013

D-vitamin.Den som följt mig på Twitter nu i eftermiddags märkte kanske att jag tjatade rätt mycket om D-vitamin, vilket berodde mycket på att Vian började tweeta om att hon upplevde att hon fick så mycket energi av D-vitamin. Jag skrev att jag hade upplevt samma sak, just det här att helt plötsligt bli piggare, lugnare och gladare. Sen tog vi typ på oss rollerna att lobba för D-vitamintillskott, vilket tillverkarna antagligen inte har något emot, lol.

Men, på riktigt. Nu när dagarna börjar (nåja) bli kortare än nätterna och vi sällan får solljus på oss (huden bildar D-vitamin av solljus) så får vi brist på D-vitamin, vilket yttrar i sig i t.ex. orkeslöshet. Du som är mörkare i hyn löper större risk att få brist, eftersom pigmentet i din hud screenar bort mer solljus än ljusare hy. Jag hade länge tänkt att D-vitaminbrist inte var någon big deal blablabla, men nu när jag börjat ta tillskott så märker jag verkligen skillnaden (tar även omega 3-tillskott, vilket ju inte är fy skam). Förklarar ju även varför jag är så mycket piggare på somrarna: Det är inte ljuset i sig, utan att jag badar i D-vitamin.

Så, kontentan: Investera i D-vitamintillskott. Välj helst tillskott som är oljekapslar, då D-vitamin lättare tas upp med fett. Få i dig minst 2000 IE om dagen, helst lite mer nu när det är mörkt ute. Om du har mörkare hy så bör du äta typ 1000 IE extra eller nåt. Det fina med D-vitamin är att det är svårt att få i sig för mycket, isåfall ska du äta typ 10 000 IE, och det kommer du ju inte göra. D-vitamintillskott finns i vilken hälsokostbutik som helst.

Högre intag av D-vitamin = piggare och får mer ork = orkar ta kampen.

SÅ. HIMLA. BRA.

(vill tillägga att det känns sådär att uppmana till konsumtion, men D-vitamin är så jävla bra att det är värt pengarna etc)

2 kommentarer :

 1. Du kommer med farliga rekommendationer. RDI ligger på mellan 200 och 400 IE dvs 5-10 mikrogram. 2000 IE och därutöver leder snabbt till skador på kärl i bla lungor och njurar.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

   Radera