tisdag 26 februari 2013

Misogynt icke-sex i stressat Japan - och i Sverige?

Japan.

Nämn Japan, och de flesta tänker, utöver tv-spel och anime, på bisarr tecknad porr, s.k. hentaiporr. De flesta är nog överens att Japan producerar de mest udda sexfantasier vi kan hitta i tecknad form, och rimligtvis borde det liggas hejdlöst mycket i detta speciella land, då de verkar vara helt besatta av sex.

Eller?

Härom veckan såg jag en dokumentär på SVT Play (fyfan vad jag älskar den hemsidan f.ö.) som handlar om japaners sexvanor:
"I Japan har det blivit vanligare att par i fasta relationer inte har sex med varandra. Många har tappat lusten och lever utan intim närhet. Dokumentären intervjuar både kvinnor och män om detta fenomen. Lösningarna kan vara kommersiella och sexindustrin anpassar sig till de behov som "autoerotiken" kräver. Detta gör också att det föds färre barn och om den här trenden fortsätter, betyder det att Japans befolkning kommer att ha minskat till hälften år 2050."


Det jag minns tydligast från när jag såg dokumentären är att jag först fylldes av en starkt surrealistisk känsla. Hur kan man inte gilla att ligga med sin partner? Men när jag fortsatte titta insåg jag att det var männen som inte var intresserade av att ligga med sina partners, kvinnorna däremot längtade efter hett sex med sina makar. Men vänta, inte kan väl männen bara att ha tappat all sexlust bara sådär? Nejdå, sexlusten fanns kvar, men männen vände sig istället till sexshops och runkbås, onani var grejen. Motivering? Det var så jobbigt och ansträngande att ha sex med sin kvinna, eftersom hon också ville njuta.


 Jo, ni läste rätt. De brydde sig inte om sin kvinnas njutning, utan föredrog istället onani. Ur ett feministiskt perspektiv är detta förkastligt. Har jag förstått det rätt så har Japan en tradition av att kvinnan pysslar om sin man, även erotiskt, och ställer hans behov framför hennes egna (liknande tradition finns förstås i västvärlden). När kvinnorna sedan tar för sig och kräver jämställdhet i sängen (och relationen) så flyr männen till sexshops, privata barer och öronsnibbsmassöser, allt för att slippa möta sin partners behov. De skyller på lathet och stress, men svaret är inget annat än misogyni. För samtidigt som männen flyr sina "krävande kvinnor", ökar efterfrågan på sexrobotar.


Dessa robotar, extremt välgjorda, är förstås perfekta ur den misogyna mannens perspektiv: De är vackra, de är skräddarsydda efter männens egna önskemål (stora eller små bröst? Hårig eller hårfri fitta? Blå ögon, bruna ögon? Blond, brunett, rödhårig?), och, det absolut viktigaste: De är helt kravlösa. De kräver inte bra sex som verkliga kvinnor gör. Det som är intressant är att unga kvinnor i sin tur anstränger sig hårt för att se ut som dockor och lolitas, då det är det kvinnliga idealet där (sjukt). Och det är skrämmande att denna dåliga syn på kvinnor är en så pass socialt accepterad norm i Japan: Kvinnor som har en egen vilja är "jobbiga".


Det som även är intressant är att männen inte vågar berätta för sina partners vad de har för sexfantasier, eftersom "man bara inte berättar för sin flickvän vad man tänder på". Men vem fan ska man annars berätta för? Antar männen att flickvännerna inte KAN ha udda och perversa fantasier? Föga förvånande så är det inte så vanligt att japaner kommunicerar med sin partner, vilket man kan undra vad det beror på.
Jag inser mer och mer hur komplext detta problem är, och att det är svårt att peka på en enskild faktor till varför japaner slutar ligga. Men misogynin har en starkt bidragande orsak, det kan nog ingen förneka.


Den stora frågan är: Är denna syn på kvinnor lika utbredd i Sverige? Lika socialt accepterad? Är vi på väg åt samma håll som Japan, eller kanske åt motsatt? Vad är orsaken till att Japan har satt världsrekord i sexuell avhållsamhet? Internet, hentai, stress, feminism?

Vad tycker och tror ni?

8 kommentarer :

 1. Oj! Jag är verkligen chockad. När strävan efter jämställdhet leder till det här... Mycket bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns som att man går bakåt i utvecklingen istället för framåt. Bedrövligt.

   Radera
 2. Vad i helvete. Det var det märkligaste...

  Bland svenska porrskadade män är det ju kvinnans njutning som gör mannen. En bra man kan tillfredställa sin kvinna med sin fantastiska kuk, typ så. Inte så ofta genom klitorissmekning tyvärr, utan genom PENETRERING. Så gör de ju på porrfilm. Där penetreras det i all oändlighet, fokus ligger på kvinnans njutande ansikte när hon kommer osv.

  Jävla lata japaner.

  Älskar för övrigt också svt.

  SvaraRadera
 3. Hej! jag är medveten om att jag kommenterar "lite sent". Men tyckte att detta inlägg var så intressant! Av två skäl: För det första så tycker jag att onani dom ersättning för partner-sex är väldigt underskattat. Man kan fantisera och föreställa sig otroligt fint utan att för den skull ha en partner i sängen.
  För det andra så tycker jag faktiskt att detta med sexrobotar är något positivt, som ger frihet. Könen kan koppla av från sin annars så sexualiserade relation till varandra, och sluta se varandra på det viset. Med tiden så vänjer man sig, alla kulturer börjar ju någonstans ellerhur? För att skaffa barn behövs idag varken bröllop eller ens sex mellan parterna, och provrörstekniken lär bli bättre med tiden.
  Jag är nog lite före min tid och misstänker att många svenska män kommer att börja resonera som jag i framtiden. Precis som i Japan.
  Tjejer kan ju faktiskt ha sex med varandra, och oftast så tycker vi killar bara att det ser sexigt ut. Även om vi inte själva måste bli involverade.
  Tänk över alla fördelar ett sånt här samhälle skulle ha, dvs ett Japan som fått sjunka in + modern teknik för fortplantning och där kvinnor kunde vara ihop med varandra utan att vara beroende av en mans vilja att ge sperma. Samt den väldigt minskade könsjukdomar, oönskade graviditeter och andra problem inom äktenskap.

  Mvh Henke

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att Henke har intressanta tankar och håller till stor del faktiskt med.

  Jag har ärligt talat svårt, även ur ett feministiskt perspektiv att förstå varför det måste vara ett problem i sig att människor helt frivilligt har mindre partnersex.

  Det må vara så att kvinnorna i dokumentären längtade efter sex med sina män, men i många artiklar och texter jag har läst är drt vanligt att både kvinnor och män är helt ointresserade av sex med partnern.

  Och även OM det hade varit så att betydligt fler kvinnor än män ville ha sex behöver det fortfarande inte vara ett problem.

  Vi kvinnor kan inte gå omkring och vara beroende av att en man måste vara närvarande för att bli sexuellt tillfredsställda, stort sett alla som inte är förlamade är fullt kapabla att fixa orgasmer på egen hand.

  Jag hade förstått din upprördhet om männen i Japan krävde sex av sina kvinnor uran att bry dig ett dugg om deras njutning, men vill de inte ha sex med kvinnor alls, vad är egentligen problemet?

  Mer än att de flesta av oss matats med universella normer om att sex i ett parförhållande är det viktigaste av allt, att man måste ha sex med sin partner för att vata normal, att särskiltmän alltid alltid ska vilja och att de nästan ska svimma av lycka så fort en något så när attraktiv kvinna vill ha sex med dem.

  Hade du blivit lika upprörd om de här normerna inte existerade?

  Jag uppskattar att det finns män som vågar stå för att de värdesätter annat högre än att ha sex med kvinnor, det är normbrytande på ett positivt sätt och gör upp med gamla mögliga föreställningar om att män tänker med kuken och innerst inne vill ligga med varje kvinna de ser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till Lou: Tack! skönt att nån håller med. Partersex är både riskabelt ur hygiensynpunkt och lite av ett tärningsspel ur fortplatningssynpnkt.
   .. "att män bara tänker med kuken" - till stor del är denna fördom sann, faktiskt. En man har erektion några gånger per dygn (oavsett om han har nån partner i närheten eller ej!) detta är kroppsfunktioner som är självående precis som kvinnors mens tex, och vi män ser ofta sex som ett mål..
   - MEN ! - det måste inte betyda att vi för all framtid måste ha just kvinnorna som mål för våra lustar. Det kan mycket väl styras om, speciellt i tider när heterosex och könsroller ifrågasätts, så kan den manliga sexualiteten anpassas som en evolutionär biverkning av detta, och det kan faktiskt ge oss män mera frihet också. Eftersom vi inte behöver riskera att våldta en kvinna mer eller mindre oavsiktligt.. om vår sexualitet istället riktas mot sexrobotar och virtuella sexpartners och dylikt..

   Henke

   Radera
  2. Grejen är att vi svenska män nog är så moderna, att det inte ligger långt fram att vi börjar fungera som de japanska männen. Vi svenska män blir alltmer passiva i "raggandet", och allt mer innåtvända, samtidigt som vi alltmer lever i virtuella världar, där vi kan vara vem vi själva vill, utan att störa kvinnor. Faktum är att jag alltid drömmer om en kurvig kvinna med breda höfter, stora bröst och ett vackert leende. Dessa begär och drömmar blir inte mindre av att jag blir feminist eller för att jag slutar att drömma om ett äktenskap eller verklig sex. De finns kvar, men vänds bort från den verkliga världen, eftersom sex och relationer med riktiga kvinnor känns alltmer komplicerat och kontroversiellt i bland sekulära och genusmedvetna svenskar.
   Där kommer sexrobotarna in. Som ett substitut, som har alla fördelar men inga nackdelar.
   Kärlek kan man ändå känna för nån av motsatta könet, för sin mor eller syster tex, men de blir nu frikopplade från sex och relationer, som en konsekvens av den grafiska revolutionen, och möjligen i framtiden av superrealistiska sexrobotar.
   Det handlar inte om lättja egentligen, (tänk vilken otrolig ansträngning som ligger bakom skapandet av alla dessa sexrobotar och virtuella världar etc!)
   det handlar inte ens om en ovilja att mötesgå kvinnors önskningar..
   - det handlar snarare om att den sexuella lusten för en verklig kvinna minskar till en kritisk nivå, främst på grund av rädsla att göra nåt fel, att råka kränka henne omedvetet, bli anklagad för våldtäkt, inte vara tillräckligt bra sexpartner, osv osv... - vilket leder fram till denna önskan att ha sex på ett annat sätt, med en annan typ av varelse.. Och dessa känslor kanske börjar som difusa tankar, men blir en stor trend som i Japan, även här i Sverige.
   Om det är bra eller dåligt vet jag inte. Jag vet bara mekanisme bakom, eftersom jag själv är en man i ett modernt samhälle.

   min vän från Turkiet har väldigt svårt att förstå mina tankar eller känslor, eftersom han inte haft en relation med en modern kvinna, utan bara med sina landsmaninnor..

   Men detta gäller som sagt många svenska män tror jag.. speciellt i framtiden.

   Henke

   Radera
 5. Men jag tar naturligtvis upp det främst ur mitt eget manliga perspektiv (som alla ni andra så ser jag främst ur min egen synpunkt), och det är möjligt att även kvinnor kan ta klivet in i den ickeverkliga sexvärlden med god behållning. Isåfall så är ju bara bra.
  Trots att sex är en viktig ingrediens i livet, och de flesta är heterosexuella, så är det ju ohållbart med dagens ordning, där sex ses nån form av slakt, och där spontansex är en av de vanligaste sexfantasierna - trots att när fantasin förverkligas så ses det som "våldtäkt". Det är något som gått fel i människans utveckling, då främst i sk "civiliserade" kulturer. Många naturfolk har sexriter och traditioner som skulle ses som både vulgära, sexfixerade och våldsamma hos oss i väst, men där inte ses som varken omoraliska eller orättvisa. Kvinnor kan i grupp hålla fast en enskild man och tillfredställa sig med honom, under vissa högtider ifall han går utanför hyddan vid just den tidpunkten.
  Men hos oss i väst kan alltså även sex utan ett "aktivt medgivande" i form av ord (vilket få sexakter lever upp till) räknas som "Våldtäkt".
  Våldtäkt är inte det enda som driver den moderne mannen i famnen på sexrobotar och virtuellt sex - en annan faktor är att vi svenska män faktiskt har blivit så fega att vi inte längre "tar för oss", och när inte vi raggar eller bjuder in till sex, så gör inte kvinnan det heller (varför får ni fråga er själva) vilket leder till att ingen av könen gör det, med mindre än att de är onyktra - vilket sällan heller blir någon höjdare. Här känner jag att mina vänner från mellanöstern har en helt annat "driv". De vill så mycket! ha sex med tjejer, ringa till tjejer, chatta med tjejer, GIFTA sig me tjejer, osv..
  Jag blir både imponerad och avskräckt av deras framfusighet, och jag förstår att de ser min passivitet som att jag är en "loser". Men det beror på att de inte ser att jag inte ens har lusten kvar för verkligt sex längre. För mig betyder sex och relationer med kvinnor = problem. En korrekt och vänlig kollega-relation eller ren vänskap kan fungera, men inget "mer" än så. Jag har helt enkelt slutat att se kvinnor som sexobjekt eller objekt för romantik och förhållanden. Mina svenska vänner kanske inte är lika extrema som mig, men flera verkar vara på god väg: det är internet, datorspel, sport och sexiga illustrationer som gäller istället för dejting eller raggande.
  Jag ser inte detta som ett problem längre (det gjorde jag bara i övergångsfasen, när jag fortfarande kände ett sug efter tjejer) utan jag ser snarare det som ett steg i en modern evolution som västvärlden måste gå igenom för att kunna bli harmonisk och för att ersätta äktenskapet och kärnfamiljen med något annat.

  Mvh Henke

  SvaraRadera