söndag 31 maj 2015

Om s-kankei - romantisk vänskap mellan flickor.

Jag pluggar ju distanskurs i Japans historia, och egentligen hade jag planerat att skriva uppsats, men skiter i det eftersom jag på riktigt inte har tid och ork (jobbar ju heltid också). Kommer ändå få godkänt liksom. Men när jag läste texter till min uppsats, som var tänkt att handla om hur vithetsidealet tog sig form i början av 1900-talets Japan, så ramlade jag över något av det finaste jag läst, nämligen s-kankei, som jag läste om i boken "A History of the Takarazuka Revue Since 1914: Modernity, Girls' Culture, Japan Pop" av Makiko Yamanashi.

S-kankei (syster-förhållande) är en form av vänskap mellan flickor i Japan, som har sin bakgrund i flickskolorna som började bli vanliga under Meiji-eran, d.v.s. under slutet av 1800-talet/början av 1900-talet, och att flickor bondade med andra flickor i skolan. Mer specifikt så innebar s-kankei en romantisk vänskap (ej lesbisk och ej sexuell) mellan en yngre skolflicka, imoto (yngre syster), och en äldre skolflicka, som fungerar som en beskyddande storasyster, oneesama (äldre syster). Takemoto Novala definierar dessa relationer som "a kind of platonic love between girls, a feeling or relationship more than friendship and less than ren’ai [romantisk kärlek].’ Det vanliga inom s-kankei är att imoto avgudar oneesama och att oneesama i gengäld skyddar och fostrar imoto. Denna vänskap är väldigt stark och sentimental och inkluderar sympati, dyrkan, respekt och delade intressen. Vänskapshandlingar- och symboler inkluderar brevväxling och mejlande och att ha liknande kläder och frisyrer. Och här är den mest intressanta delen i hela avsnittet:

"These relationships, when compared to those between different sexes, seem highly internal and co-dependent, and thus can be very strong. This may be the sort of relationship women desire but rarely find with men.

Writing about such relationships, Honda Kazuko explains that the virgin girls at these schools eliminate the existence of the opposite sex and focus on what is in their own, female hearts.81 In bonding with girlfriends, the same sex is the focus of seiai (sublime love), the epitome of the platonic. There is simply no room for the other sex to step into their holy, single-gendered territory."

Det finns helt enkelt ingen plats för män i denna vänskap. Flickorna beundrar varann och tar hand om varann och stöttar varann, och visar varandra kärlek och omtanke. En form av relation som många kvinnor vill ha i män men bara kan drömma om. En form av relation som jag vill ha med mina ickemanliga vänner, och har, men inte visste att det fanns ett specifikt ord för. Jag ser upp till mina äldre syskon, och vill ta hand om mina yngre. S-kankei är nog bland de finaste idéer/begrepp jag hört talas om, och vill definitivt ha mer s-kankei i mitt liv.

1 kommentar :

  1. ALLT som kan få bort äktenskapet och få bort heterosexuella förhållanden på sikt, är bra. Så jag verkligen stöttar denna trend från Japan. Fysiskt biologisk sex är något som människan TROR att den behöver, men det är ett inbillat behov, som ställer till det för många män och kvinnor. Samma sak med äktenskapet - det är bara en fälla för båda könen.
    Mvh Henke / sexuell, men inte lurad av normerna.

    SvaraRadera