måndag 7 april 2014

Testar att leva på en bra lönFrån och med i dag och en vecka framåt ska Lisa Zetterström, en helt vanlig prekariär, leva på en bra lön från ett fast jobb. Hon vill uppmärksamma hur vardagen kan se ut för invånare med god ekonomi.

– Det är förmodligen mycket lättare än vad många tror, säger hon till Sundsvalls tidning.

Utmaningen kommer från Akademikerförbundet SSR, som vill att samtliga prekariärer i landet ska prova att leva på en bra lön från ett fast jobb under en vecka. Av totalt 28 personer har fyra antagit utmaningen. Lisa Zetterström, en helt vanlig prekariär, är en av dem.

Den kommande veckan ska hon leva på 900 kronor om dagen, vilket är ungefär vad en akademiker kan tänkas tjäna om dagen, utslaget på 30 dagar.

– Jag kommer verkligen inte behöva tänka på vad pengarna går till. Tanken är att jag ska ta ut summan i kontanter så att jag ser hur jag använder pengarna och att jag inte överskrider beloppet, men det kommer jag nog inte göra, förklarar hon.

Bidraget ska bland annat täcka utgifter för mat, kläder, hygien, förbrukningsartiklar, fritid och mobilabonnemang. Fast utgifter, så som hyra, arbetsresor och el, räknas inte in i beloppet.

– Jag har till exempel planerat att inte göra storkok och ta med mig matlådor till jobbet för omväxlings skull. Tänkte faktiskt äta ute en hel del nu när jag har råd.

Syftet är att belysa situationen för invånare som lever med en bra lön från ett fast jobb.
– Det finns en grupp människor i vår stad som har en väldigt bra vardag, där de lever långt över gränsen till vad som är anständigt. Om vinterjackan går sönder så är det bara att köpa en ny, säger hon.

Sedan 2008 har Lisa omväxlande levt på CSN, försörjningsstöd, aktivitetsersättning, snälla släktingar och små löner från diverse prekariatjobb, vilket nästan aldrig överskridit ett fyrsiffrigt belopp. Lisa Zetterström berättar även att studenter går back 759 kronor per månad, att A-kassan numera är så låg att många arbetslösa tvingas söka försörjningsstöd hos kommunen (vilket även många utförsäkrade gör), samtidigt som det har blivit allt svårare att få ett fast tillsvidarejobb.

– Det är jättestor skillnad att leva på bidrag och att ha en lön. Men det kanske krävs att man har levt på en bra lön för att inse hur mycket lättare tillvaron blir när en inte behöver oroa sig för pengar hela tiden.

Under veckan går det att följa utmaningen på Lisa Zetterströms blogg. Hon tror dock att en veckas utmaning kan vara missvisande.

– Jag kan kanske lära mig att inte behöva tänka på mina utgifter i en vecka, men det skulle vara betydligt lättare att göra det under en hel månad. Att leva så under en längre tid skulle vara oerhört skönt.

2 kommentarer :