fredag 25 juli 2014

Musik som inspirerar, del 2.

Det var längesedan jag gav någon form av ambitiöst musiktips här på bloggen (mest för att jag typ inte intresserat mig för musik det senaste året eller två?), så tänkte ba kompensera lite. Här är musik jag gillar och lite hur det låter typ.

Wardruna


Vad jag har förstått det som så är Wardruna något så ovanligt som unika i sitt slag, men kan ni på rak hand tipsa om ett liknande band så BRING IT ON, jag vill höra! Är lite svältfödd.
Hursomhelst. Wardruna är ett norskt folkband som spelar på fornnordiska instrument och sjunger på fornnordiska på speciella platser. De är tydligen så fornnordiska att de ska göra musik till andra säsongen av Vikings (ej sett, så kan inte kommentera ytterligare). Det är väldigt fornnordiskt va? Ja, det är det. De har hittills släppts två album och ett tredje är på väg. Det är en planerad albumtriologi som heter Runaljod och som bygger på den äldre futharken, alltså ett runalfabet.
För att beskriva hur det låter: det är gamla instrument, det är trolltrummor, det är natur, det är mystiska riter, baskörer och dans kring eldar. Det är sånger tillägnade Odin, typ.
Det här är bandet för dig som är fett fascinerad av fornnordisk mytologi, mystik och vikingar. You'll love it! Min favoritlåt: Rotlaust Tre Fell.

Jean Jacques Perrey


Det lite fina med Jean Jacques är att du troligen hört hans musik någon gång på internet, men inte har det blekaste om vem det är. Det har inte jag heller, egentligen. Tänker inte rapa upp någon biografi och diskografi om honom, istället tänker jag prata om hans musik, i synnerhet den från albumet The Amazing New Electronic Pop Sound (1968). Det är alltså väldigt tidig synthmusik, gjord på en Moog (tror jag?), och den kan närmast beskrivas såhär: barnslig, naiv, gullig, poppig, elektronisk, glad, uppåt och GLAD. Går typ inte att vara ledsen till så urgullig musik. För dig som typ gillar sockersöt elektronisk musik. Min favoritlåt: Brazilian Flower.

Syster Sol


Känner så enormt mycket kärlek för denna människas musik. Syster Sol gör extremt snygg reggae och dancehall med texter som tilltalar det rättviseälskande hjärtat och allt är bara kärlek och ÅH. Vet ej vad jag ska säga egentligen, hon är bara fantastisk. För dig som vill ha själfulla texter om både kärlek och politik, ackompanjerad till svängig dancehall. Min favoritlåt: Dansa.

Exit Island


Ett på tok för okänt och ouppskattat svenskt band (nåja, är bara en person, MEN SOM OM JAG BRYR MIG ENS) som gör catchy poplåtar på engelska. Related artists på Spotify är Lana del Rey (mitt fel lol) och Robin Thicke (va), vilket det inte alls låter som. Jag är så jävla dålig på pop så jag vet inte vad jag kan jämföra med (förlorade just 500 creddpoäng), men folk har sagt typ Markus Krunegård, Patrick Wolf och annat jag inte riktigt har koll på. Pop. Svensk pop på engelska. Ibland är det knappt pop, utan lite mörkare och rockigare typ. Och sångaren har en helt fantastisk röst och känsla. Min favoritlåt: Take you back.

3 kommentarer :

 1. Wardruna består även till viss del av Gaahl, mannen som frontar det klassiska norska black metal-bandet Gorgoroth och chockade hela svartmetallscenen genom att komma ut som gay vilket var väldigt kontroversiellt i en scen bland annat känd för homofoba mord. Han är sjukt rolig och intressant, otroligt pretentiös men alltid med glimten i ögat. :)

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen, Jean Jacques Perrey, vilken grej!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Roligt att du hittade nåt du gillade :)

   Radera